Jocuri de cuvinte

Mosgerila

 

Interviuri cu sportivii din Clasamentul tuturor timpurilor la Scrabble in Romania

iunie 2013

 

 

Teodora BOHBOT

pictorial

Sunt pasionata de partidele libere din 1990 si extrem de nostalgica dupa partidele in limba romana de la Tusnad, Câmpulung Moldovenesc, Craiova, Bucuresti- Lacul Tei etc... Am avut placerea sa redescopar acest gen si in Franta si sa pot participa la numeroase turnee si ulterior la campionatele mondiale de scrabble "classique" -din momentul in care acestea au inceput sa fie incluse in programul CM.
Campionatul de scrabble intercluburi de partide libere este foarte recent, se organizeaza abia din 2010 :(http://fr.wikipedia.org/wiki/Championnat_de_France_de_Scrabble_classique_Interclubs ) Echipele sunt formate din trei jucatori de la un acelasi club , fiecare echipa calificandu-se dupa ce-a castigat campionatul regional intercluburi din zona respectiva. La calificari am realizat performanta de a castiga impotriva campionului mondial en titre, Pierre-Olivier GEORGET.
In finala, desfasurata anul acesta la Montrouge, jucatorii fiecarei echipe sunt clasati pe locurile 1, 2, 3 in functie de cota fiecaruia in clasamentul international (eu eram pe pozitia 2 ). Un meci reprezinta confruntarea dintre cei sase jucatori ai doua cluburi, jucatorul 1, 2 et 3 al fiecarei echipe cu corespondentul sau din cealalta echipa. Daca nu exista partide terminate la egalitate, rezultatul unui meci este deci de 2-1 sau 3-0. O victorie aduce 3 puncte, infrangerea 1 punct. In caz de egalitate se opereaza o departajare intai in functie de numarul partidelor castigate apoi in functie de golaveraj. La finala nu am fost foarte incantata de nivelul meu de joc insa datorita coechipierilor mei Hervé Bohbot si Serge Haenni am reusit sa castigam toate meciurile datorita unei serii de conjuncturi favorabile - fiecare pierzand cate o partida cand ceilalti doi castigau :)
Echipa favorita, Montrouge, formata din Parfait Mouanda, France Iyelakongo, Etienne Budry s-a calificat anul acesta pe locul 5 (rezultate detaliate la: http://www.ffsc.fr/actualites.php?id=14350 )
Echipa campioana din fiecare an este calificata direct pentru anul urmator dand dreptul unei a doua echipe din acelasi comitet regional sa participe.
Sper ca anul viitor sa dovedim ca ne-am meritat titlul.
Teodora Bohbot si Arcadie Popescu
Urmatoarea mea competitie: Campionatul mondial de scrabble in franceza de la Rimouski unde voi reprezenta Romania (la libere si duplicat).
Nota MG: Teodora reprezinta Romania alaturi de Arcadie Popescu.